Duurzaam

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte van een lagere temperatuurbron naar een hogere temperatuur overbrengt met behulp van een compressor en een koelmiddel. Het werkt op een vergelijkbaar principe als een koelkast, maar dan omgekeerd.

Offerte aanvragen
Warmtepomp

Warmtepomp

Een warmtepomp kan warmte onttrekken uit verschillende bronnen, zoals de buitenlucht, de grond of het grondwater. Deze bronnen bevatten energie, zelfs bij relatief lage temperaturen. De warmtepomp gebruikt een compressor om het koelmiddel door een gesloten circuit te laten circuleren.

Het belangrijkste voordeel van een warmtepomp is dat het gebruikmaakt van de omgevingswarmte als energiebron, wat betekent dat er minder externe energie nodig is om het te laten functioneren. Dit maakt het een zeer efficiënte manier om warmte te produceren in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen die volledig afhankelijk zijn van elektriciteit, gas of olie.

Warmtepompen worden gebruikt voor ruimteverwarming en warmwatervoorziening in woningen en gebouwen. Ze kunnen zowel in nieuwbouw als bij bestaande gebouwen worden geïnstalleerd. Bovendien kunnen sommige warmtepompen ook in de zomer worden omgekeerd om een gebouw te koelen.

Warmteterugwin

WTW is de afkorting voor warmteterugwinning installaties. Een WTW installatie wordt gebruikt om het huis mee te ventileren en tegelijk te verwarmen. Het verschil tussen WTW units en reguliere ventilatiesystemen is dat er met een WTW installatie geen warmte verloren gaat in je huis, dit wordt mogelijk gemaakt door een warmtewisselaar. De warmtewisselaar gebruikt de warmte van de uitgaande lucht om de binnenkomende lucht te verwarmen. Zodra je het ventilatiesysteem aan zet hoef je je geen zorgen te maken dat het koeler wordt in je huis. Hierdoor heb je wel altijd gezonde en frisse lucht in huis zonder dat je extra moet bijverwarmen. Bij Novitech Installaties B.V. hebben we keus uit diverse WTW installaties en bieden we je graag een passend voorstel specifiek voor jouw wensen.

warmteterugwin
Wilt u meer weten over deze duurzame oplossingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op, of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Offerte aanvragen
Zonneboiler

Zonneboiler

Een zonneboiler is een apparaat dat zonne-energie gebruikt om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik, zoals douchen, wassen en schoonmaken. Het bestaat uit een zonnecollector, een opslagtank en een regelsysteem.

De zonnecollector, meestal geplaatst op het dak, bestaat uit een paneel met zonnecellen en een buizensysteem dat is verbonden met de opslagtank. De zonnecollector bevat een vloeistof, meestal een mengsel van water en glycol, dat wordt verwarmd door de zonnestraling.

Wanneer de zon schijnt, absorberen de zonnecellen de zonne-energie en zetten deze om in warmte. Deze warmte wordt overgedragen aan de vloeistof in de buizen. Door natuurlijke convectie of een pomp wordt de verwarmde vloeistof naar de opslagtank gebracht.

De opslagtank is goed geïsoleerd om warmteverlies te minimaliseren. De verwarmde vloeistof stroomt door een warmtewisselaar in de tank en geeft zijn warmte af aan het koude water dat in de tank wordt opgeslagen. Hierdoor wordt het water in de opslagtank opgewarmd. Het regelsysteem bewaakt de temperatuur van de zonnecollector en de opslagtank. Wanneer de temperatuur in de collector hoger is dan in de tank, wordt de vloeistof circulatie gestart. Als de temperatuur in de tank de gewenste waarde bereikt, stopt het systeem met verwarmen. Op deze manier kan een zonneboiler water verwarmen met behulp van zonne-energie. Het systeem kan worden aangevuld met een conventionele verwarmingsbron, zoals een elektrische of gasgestookte boiler, om het water op te warmen op momenten dat er onvoldoende zonlicht is.

zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zijn apparaten die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Ze bestaan uit meerdere zonnecellen, meestal gemaakt van silicium, die lichtenergie opvangen en omzetten in elektrische energie.

De werking van zonnepanelen is gebaseerd op het fotovoltaïsche effect. Wanneer fotonen, deeltjes van licht, op de zonnecellen vallen, absorberen ze energie en creëren ze een elektrisch spanningsverschil tussen de boven- en onderkant van de cel. Dit spanningsverschil zorgt voor een elektrische stroom als er een gesloten circuit wordt gevormd.

Elke zonnecel genereert slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit, dus meerdere cellen worden in een zonnepaneel samengevoegd om een hogere spanning en stroom te produceren. De zonnepanelen worden vervolgens op een geschikte locatie geplaatst, meestal op het dak van een gebouw, waar ze direct zonlicht kunnen opvangen.

Omvormer

Om de opgewekte gelijkstroom (DC) bruikbaar te maken voor huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet, wordt een omvormer gebruikt. De omvormer converteert de DC elektriciteit naar wisselstroom (AC), die compatibel is met het elektriciteitsnet. De opgewekte elektriciteit kan dan direct worden gebruikt in het gebouw of teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet als er meer wordt geproduceerd dan verbruikt.

Het gebruik van zonnepanelen helpt om hernieuwbare energiebronnen te benutten en vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het is een milieuvriendelijke en duurzame manier om elektriciteit op te wekken, omdat zonne-energie een onuitputtelijke bron is en geen directe uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt tijdens de elektriciteitsproductie.

Omvormer
Laadpalen

Laadpalen

Laadpalen zijn elektrische oplaadpunten die speciaal zijn ontworpen om elektrische voertuigen (EV’s) op te laden. Ze worden gebruikt om de batterijen van EV’s van stroom te voorzien, zodat de voertuigen kunnen rijden.

Laadpalen kunnen thuis worden geïnstalleerd, maar de specifieke installatieprocedure kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de elektrische infrastructuur van het huis, de locatie van de laadpaal en de vereisten van de fabrikant. Over het algemeen zijn hier de stappen die worden gevolgd bij het installeren van een laadpaal thuis:

  • Controleer de elektrische infrastructuur: Voordat een laadpaal wordt geïnstalleerd, moet de elektrische infrastructuur van het huis worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat deze voldoende vermogen en capaciteit heeft om het extra stroomverbruik van de laadpaal te ondersteunen. Het kan nodig zijn om de elektrische meterkast en de bedrading te inspecteren en indien nodig te upgraden.
  • Kies de juiste locatie: Selecteer een geschikte locatie voor de laadpaal. Het kan handig zijn om deze dicht bij een parkeerplaats te plaatsen en in de buurt van de stroomvoorziening. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om de laadkabel aan te sluiten en dat de locatie beschermd is tegen weersinvloeden.
  • Installeer de juiste bekabeling: Afhankelijk van het type laadpaal dat u installeert en de afstand tot de stroomvoorziening, kan het nodig zijn om nieuwe bekabeling te leggen. Wij kunnen de juiste kabels specificeren en deze op de juiste manier installeren. Monteer en sluit de laadpaal aan: Nadat de bekabeling is geïnstalleerd, kan de laadpaal op de gekozen locatie worden gemonteerd. Wij zorgen ervoor dat de laadpaal stevig is bevestigd en volgens de instructies van de fabrikant.
  • Test en controleer: Zodra de laadpaal is geïnstalleerd, testen wij deze om ervoor te zorgen dat alles correct werkt. We controleren of de laadpaal stroom levert aan het voertuig en dat alle beveiligingsfuncties goed functioneren.

Laadpalen en zonnepanelen

Het combineren van laadpalen met zonnepanelen biedt voordelen zoals het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, het verlagen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzaam vervoer. Het is echter belangrijk om de capaciteit van uw zonnepanelen te evalueren in relatie tot uw energiebehoefte, zodat u voldoende zonne-energie kunt genereren om uw elektrische voertuig op te laden. Indien nodig kunnen wij het aantal zonnepanelen uitbreiden mochten de huidige niet toerijkend genoeg zijn.

Wilt u meer weten over deze duurzame oplossingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op, of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Offerte aanvragen

Neem vrijblijvend contact met ons op

Novitech Installaties B.V. biedt u altijd een scherpe offerte op basis van de nieuwste ontwikkelingen en technologie. Neem contact op voor een offerte op maat.

Contact