Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zijn apparaten die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Ze bestaan uit meerdere zonnecellen, meestal gemaakt van silicium, die lichtenergie opvangen en omzetten in elektrische energie.

De werking van zonnepanelen is gebaseerd op het fotovoltaïsche effect. Wanneer fotonen, deeltjes van licht, op de zonnecellen vallen, absorberen ze energie en creëren ze een elektrisch spanningsverschil tussen de boven- en onderkant van de cel. Dit spanningsverschil zorgt voor een elektrische stroom als er een gesloten circuit wordt gevormd.

Elke zonnecel genereert slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit, dus meerdere cellen worden in een zonnepaneel samengevoegd om een hogere spanning en stroom te produceren. De zonnepanelen worden vervolgens op een geschikte locatie geplaatst, meestal op het dak van een gebouw, waar ze direct zonlicht kunnen opvangen.

Omvormer

Om de opgewekte gelijkstroom (DC) bruikbaar te maken voor huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet, wordt een omvormer gebruikt. De omvormer converteert de DC elektriciteit naar wisselstroom (AC), die compatibel is met het elektriciteitsnet. De opgewekte elektriciteit kan dan direct worden gebruikt in het gebouw of teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet als er meer wordt geproduceerd dan verbruikt.

Het gebruik van zonnepanelen helpt om hernieuwbare energiebronnen te benutten en vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het is een milieuvriendelijke en duurzame manier om elektriciteit op te wekken, omdat zonne-energie een onuitputtelijke bron is en geen directe uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt tijdens de elektriciteitsproductie.

Wilt u meer weten over zonnepanelen op uw dak? Neem vrijblijvend contact met ons op, of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.